Cursus kunstgeschiedenis Amsterdam voorjaar 2018

Voor het 31e jaar de cursus algemene kunstgeschiedenis in Buitenveldert, voor het 13e jaar in de Rivierenbuurt en sinds acht jaar in Oud-Zuid. Een nieuwe reeks van tien lessen/colleges/lezingen over diverse onderwerpen, geïnspireerd door een jubileum of tentoonstelling.

Lalique Art Déco
René Lalique, Parfumbrander

25+26/01
Franse Art Déco (HGM –4/3)
De laatste internationale stijl voor toegepaste kunst, architectuur, mode, schilderkunst, beeldhouwkunst en nog veel meer ontstond in Parijs in 1911, als antwoord op de moderne Duitse stijl en uit de behoefte aan een decoratieve stijl na de Art Nouveau. De stijl was aanvankelijk geïnspireerd op de laatste grote Franse decoratieve stijlen, rococo en empire, en was een grote hit bij Parijse adel en modekoningen.
De couturier Paul Poiret, beïnvloed door de Oriënt, de Ballets Russes, het kubisme en de klassieke oudheid, was een van de drijvende krachten achter de decoratieve stijl die zijn hoogtepunt beleefde met de wereldtentoonstelling van 1925, waarna hij failliet ging. Behalve mode ontwierpen hij en zijn medewerkers parfums, meubels, woninginrichtingen en tijdschriften en legde hij een moderne kunstverzameling aan met alle beroemde namen van de jaren twintig, van Modigliani tot Kees van Dongen. Zijn reusachtige, modernistische villa heeft hij niet kunnen bewonen, maar is nu een nationaal monument.

1+2/02
Ferdinand Bol en Govert Flinck (AHM & Rembrandthuis -18/2)
Rembrandt had in totaal circa zestig leerlingen, die hem ieder honderd gulden per jaar betaalden. Dat waren meestens volleerde schilders, die de fijne kneepjes van het vak bij de meester leerden in een half jaar of een jaar, hoewel velen er enkele jaren bleven komen. velen zijn beroemd of beroemder geworden, maar de succesvolste twee waren ongetwijfeld Ferdinand Bol en Govaert Flinck, die in de moderne smaak gingen werken en al snel vele opdrachten in de wacht sleepten, van kinderportretten tot decoraties van het nieuwe stadhuis op de Dam.

Nineveh8+9/02
Van Babylon en Nineveh tot IS en Mosoel (Nineveh, hoofdstad van een wereldrijk, RMO Leiden tot 25/3)
De hangende tuinen van Babylon, een van de zeven wereldwonderen, bevonden zich eigenlijk in Nineveh, ooit grootste stad van de wereld en hoofdstad van de Assyrische koningen Nimrod en Assurbanipal. Het Bijbelboek Jona speelt zich in de stad af: helaas bekeert de stad zich, zodat die niet door God wordt verwoest. Maar IS deed het alsnog.

15+16/02
De Romantiek in het Noorden, van Friedrich tot Turner (Groningen -6/5)
De Romantiek begon in Frankrijk, Duitsland en Engeland, op verschillende tijdstippen en op uiteenlopende terreinen. De landschapsschilderkunst neemt een hoge vlucht in Duitsland en Engeland en vervolgens in Scandinavië en Nederland. Dramatische landschappen met woeste zeeën, imposante bergen, vulkaanuitbarstingen en kruiend ijs wisselen stille maannachten en serene akkers af. Voor het eerst worden Koekkoek en Schelfhout getoond in de internationale context van Caspar David Friedrich, Joseph Mallord William Turner, Carl Gustav Carus, Richard Parkes Bonington, Carl Blechen, John Constable en Johan Clausen Dahl.

Gaudí, Colonia Güell, Barcelona

8+9/03
Gaudí en Catalonië (Amsterdamse School-Museum in Het Schip)
Antonio Gaudí i Cornet is veruit de beroemdste van het cluster Catalaanse architecten, beeldhouwers, schilders, metaalbewerkers en mosaïcisten die rond 1900 het Catalaanse nationalisme vorm gaven in appartementsgebouwen in de uitbreiding van Barcelona, maar ook door middel van wereldtentoonstellingen en muziekuitvoeringen van de Orfeu Català met onder anderen Pablo Casals in het duizelingwekkende nationaal muziektheater, dat met het San Pau-ziekenhuis en de Sagrada Familia de grote voorbeelden zijn van gemeenschapskunst.

15+16/03 Hollandse meesters (Hermitage -27/5)
In de Gouden Eeuw was de helft van de Hollanders aan het handeldrijven en de andere helft zat te schilderen. Er zijn in die eeuw naar schatting tussen de twee en de vijf miljoen schilderijen gemaakt, waarvan verreweg de meeste verloren zijn gegaan, maar de rest werd vanaf de achttiende eeuw druk verzameld door buitenlandse vorsten, onder wie de tsaren. Peter de Grote begon ermee, hoewel hijzelf slechts belangstelling voor zeegezichten had, maar Catherina de Grote kocht ze met dozijnen tegelijk en zo ontstond een van de grootste collecties Hollandse Meesters buiten Nederland.

Die vier Kreuzen
‘In diesem Zeichen werden wir siegen’

22+23/03
Pasen 1918: requiems in verf, glas, steen en mineur
Alle strijdende partijen in de Eerste Wereldoorlog en ook de pacifisten dachten God aan hun zijde te hebben, of dan toch in elk geval de Heilige Joris of Michaël. Het Rode Kruis, het Kruis van Verdienste, de crucifix, het Requiem in Fis en het grafteken: het was een strijd waarin het kruis een allesbepalende rol speelde.
Lezing met kunst en muziek.

5+6/04
Magische Miniaturen (Catharijneconvent 23 februari t/m 3 juni 2018)
Middeleeuwse objecten hebben in de loop van de tijd hun oorspronkelijke kleuren verloren. Wandtapijten zijn vervaagd, kerken zijn overgekalkt en beelden van hun polychromie ontdaan. Miniaturen zien er nog precies hetzelfde uit als toen ze gemaakt werden, en geven de wereld van de Middeleeuwen sprankelend weer.

12+13/4
Van Gogh en Japan (Van Gogh Museum 23/3-24/6)
Door alle moderne kunstenaars in de negentiende eeuw werden Japanse houtsneden hooggeschat vanwege hun stilering, vereenvoudiging en expressie van lijn en kleur. Velen legden verzamelingen aan, zoals de broers Van Gogh. Vincent was zelfs de enige kunstenaar die Japanse prenten in olieverf vertaalde. In Parijs vormde zich een ‘Japanse’ utopie in zijn hoofd. Het eerste wat hij zijn broer schreef toen hij in februari 1888 aankwam in de Provence was: ‘Het is hier Japan in Frankrijk’. En hij begon meteen bloeiende bomen te schilderen.

Mei 68 Parijs19+20/4
Mei 68: de verbeelding aan de macht
De Verenigde Staten, Spanje, Duitsland, Japan, Tsjechoslowakije, Nederland, Mexico: overal waren in de tweede helft van de jaren zestig studentenprotesten en jongerenoproeren van een aanstormende, naoorlogse generatie, maar de bom barstte werkelijk in Parijs, waar arbeiders en studenten samen een revolutie leken te bewerkstelligen. Die werd geschraagd door kunststudenten die in anonieme collectieven de befaamde straatkunst maakten, lang voor Banksy het sociaal engagement commercieel uitbuitte. Ook elders ontstond revolutionaire kunst: affiches op Cuba, houtsneden in Mexico, wandschilderingen in Chili, collages in Tsjechoslowakije, Rode Balletten in China…

 

donderdagavond in Huis van de Wijk Lydia (Tuinkamer), Roelof Hartplein 2a, van 20.00 tot 22.00,
vrijdagmorgen in MFC de Binnenhof (Theaterzaal), A.J. Ernststraat 112, van 9.30 tot 11.30, en
vrijdagmiddag in het Plein van Siena, Rijnstraat 109, van 12.15 tot 14.15

Voor een cursus van tien lessen betaalt u € 110,- tevoren over te maken op girorekening NL67 INGB 0003951370, ten name van M. Didier Amsterdam, onder vermelding van de gekozen locatie.
Het is altijd mogelijk om een les op een van de andere locaties te volgen als u verhinderd bent, zonder opgave.

Een halve cursus volgen kan ook: voor 5 lessen naar keuze betaalt u 65 euro.

Losse lessen in de cursus kunnen voor 15 euro bijgewoond worden.

U kunt zich inschrijven voor de cursus door een mail te sturen naar: cursus@tijdruimte.nl

 

Unser studierte Kunstexperte Michel war bestens geeignet, uns durch die bekannten Amsterdamer Museen mit fachkundigen Erläuterungen zu führen. Ebenso informativ waren die Wege zwischen den Museen oder der Stadtrundgang. Wir waren drei Familien mit einem fünfjährigen Jungen, der ebenfalls gebürtig mit Wissen versorgt wurde. Wir können Michel bestens weiterempfehlen. Persönliche Nachricht vom Kunden: Nochmals herzlichen Dank für die jederzeit interessanten Führungen. Schade, dass Sie den letzten Abned bei der indonesischen Reistafel nicht dabei waren. Wir waren mit Ihnen sehr zufrieden. Gerd Bötel, Hannover, 25 Juni 2016
My husband and I spent a day with Michel at the Kroller-Muller art museum outside Amsterdam. He is very knowledgeable, wonderful story teller, spending the day with him was a delight! We will call on him again when next in Amsterdam! Gloria Harris & Moshe Sher, San Francisco, 15th April, 2016
Michel, bedankt voor het mooie lezingenseizoen! Anna Wawrzkiewicz, Amsterdam, 8 april 2016
Eine Privaftührung ist absolut empfehlenswert. Unser Guide hat uns mit seiner Fachkompetenz den Maler Van Gogh sehr Nahe gebracht. Er hat die verschiedenen Lebensabschnitte detailliert beleuchtet und aufgezeigt, dass Van Gogh immer wieder an seinen Idealen und am Leben selbst scheiterte. Sehr eindrucksvoll. Arno Negretti & Denise Zeller, Winterthur, 11 September, 2015
The collection of the Van Gogh Museum, of course, is exceptional, and our guide was an expert who was also engaging and entertaining. Jane & Paul Quirer, Fresno, August 20, 2015
Michel Didier led a very comprehensive and excellent tour covering a lot of ground with a great ending at the Beginhof and the Amsterdam Museum. Peter Karsten, Kansas City, 18th September, 2014
It all worked very well! The docent at the Rembrandt House Museum was also wonderful. Michel was very knowledgeable and eager to answer all of our questions. Thanks for another great experience! Catherine Parr & Alison Heartwell, Fredericksburg, VA, 5th September, 2014
The highlight of our trip to Amsterdam was in no doubt our visit to the Kroller-Muller Museum. Because it is so difficult to get there we decided to hire a private guide and did not regret our decision to do so one iota. Michel Didier was a brilliant guide. His knowledge of Van Gogh and the other artists represented at the museum was remarkable. It was so satisfying being made aware of Van Gogh’s private life as well – it all came alive. I actually cannot recommend Michel highly enough. We had a great day. Mike Linck, Cape Town, SA, 11th June, 2014
We really did have a stunning day and cannot thank you enough for your contribution towards it. You really have made Van Gogh come alive to me. As it turned out Mike lost the poster we had bought of his sea scene at the Museum and I managed to order it on line (the postage came to 4 times the cost of the poster) but it is hanging in our garage and every time I look at it that warm feeling comes over me – almost as though Van Gogh’s talking to me. Thank you for making it such an exceptional day. Karin Newton, Cape Town, SA, 11th June, 2014
Michel is a fount of wisdom on Amsterdam - its history, culture, mythologies - and of course knows his way around the city center. We sampled many "treats" (my husband would not call fresh herring a treat, but I did). I would recommend that this tour be regularly offered. Helen Scott & Ira Nordlicht, Rye, NY, 23rd May, 2014
It was a very interesting walk in the Museum. The Docent was excellent. 15th April 2014
Our guide Michel Didier was extremely engaging, personable which is what everyone wants. Not rehearsed speech but engaging, fun, enthusiastic. As well as well versed in his subject. All the elements of a "friend" in the city. It is fun to mix history with today history, economy, what makes Amsterdam the city it is today too for people who will sign up only for 1 tour in the city. Dominique & James Ashton, Menlo Park, CA United States, 4th April, 2014
Geachte heer Didier, beste Michel, Bijzonder veel dank voor uw grandioze rondleiding. Iedereen was erg enthousiast. Marie Thérèse Steenberghe, Dordrecht, 24 maart 2014
Geachte heer Didier, Naar ik zo gesondeerd heb waren alle leden van de lezingenclub heel enthousiast over uw uitstekende lezing over koning Willem II. U hebt een prachtig en interessant perspectief van zijn leven geschilderd. Daarbij hebt u ons ongelooflijk veel beeldmateriaal kunnen voorschotelen. Het was een zeer instructieve middag. E. Quarles van Ufford-de Zoeten, Velp, 20 maart 2014
Dear Michel, Thank you SO much for a really fabulous morning at the museums on Saturday. Everyone was thrilled with your fascinating explanations and insights into the life and work of Van Gogh and the extremely good overview you gave us at the Stedelijk. I know the group seem rather unresponsive and uncommunicative at times but that is because they are concentrating so hard and enjoying the intellectual experience. They really enjoyed their morning with you. Charles and I would like to stay in touch with you and hope to work with you again in the future. Jane Rae & Charles Fitzroy, London, 13th March, 2014
MIchel is a wonderful guide. The depth of his knowledge and love of his city shine through the entire walk. We learned so much about places we had walked by many times. He gave us multiple insights into the political, economic, social and aesthetic contexts of Amsterdam - complete with the quirks and complexities of the Dutch. We hope to return to Amsterdam and take other tours with him. Stefan & Karen Kieserman, New York, 23rd december 2013
What a wonderful day we had with Michel. He is knowledgeable about the art and artists. He knows the [Kröller-Müller] museum and gardens very well and the tour went smoothly. He also took us to the hunting lodge which was a treat. In addition to his expertise in art he is a very charming person and a pleasure to spend time with. Barbara Wilder & Judith Perlman, New York, October 2013
It is truly a pleasure hearing from you. Kenneth and I have not stopped telling everyone what a wonderful, in depth tour you provided us during our stay in Amsterdam. I would highly recommend having you guide other visitors through "Jewish Amsterdam” as well as other selected themes to anyone visiting this beautiful, exciting city. Sincerely, Katina and Ken Manne, New York, 2013
I met Michel briefly at the hotel. He seemed quite charming and upon their return the group was exuberant about his level of expertise and knowledge of the city. Thank you for working with me on this. It seemed to be the perfect closing to our stay in Amsterdam. Laurel Seidelman, Chicago, IL, 15th October, 2013
We took a similar Context tour in Paris about 3 years ago. We realize Amsterdam is not Paris, as far as food is concerned so we had some doubts about going on this tour before we left. The Paris tour included some free sampling and we feel that for the price we paid this should have happened in Amsterdam as well. The docent was very professional, informed and interesting and we did enjoy the tour. Michael Myers, Western Springs, IL, 15th October, 2013
We were extremely pleased and interested by Michel's knowledge and ability to explain what we were seeing and we consider this to have been a most worthwhile experience. Michel was a terrific guide.....knowledgeable and personable. Bolton, September 2013
Michael - Thank you for the two great tours of the Van Gogh Museum as well as the Rijksmuseum. Your knowledge, insight, and enthusiasm were much appreciated. I would recommend anyone looking to really understand art to go for a tour with you. All the best. David V. Alhadeff, Bellevue, Washington, 31st August, 2013
Dear Michel, Thank you again for this mornings tour, I really enjoyed seeing parts of Amsterdam with you. My favorite part of the day was the story about the 12 chairs, thank you for that insight. Susan Pernick, NY, 28th August, 2013
Statt Kees Kaldenbach hat Michel Didier die Tour geführt, was aber sicher kein Nachteil war: ein ausgewiesener Kunsthistoriker mit sehr viel Fachkompetenz und der nötigen Geduld, um auch auf die Fragen von uns Kunstbanausen einzugehen. Warteschlange vor dem van-Gogh-Museum ging nicht zu unseren Lasten, Herr Didier hat den Zeitverlust ohne Weiteres hinten angehängt und eine Überstunde gemacht. Alles bestens! Werner Eichhorn, Mannheim, 24. August 2013
Just wanted to send you a brief note on behalf of me and Adele to thank you for the wonderful experience you gave us at both at the Rjiksmuseum and the Van Gogh Museum this past Summer. You brought both the paintings and the history to life for us. I was particularly moved by your passion for and knowledge of Van Gogh. You were terrific. We will be back soon and hope that you will be available to show us through the exhibits we missed. Dana Levitt, Los Angeles, CA, July 14th & 15th, 2013
Dear Michel, We would like to thank you very much for your time in guiding us through the Rijksmuseum this morning. We fully appreciate your expertise and knowledge you so willingly shared with us. After you left we were able to retrace our steps and review many of the highlights you had directed us to earlier. Additionally we took time to see the airplane and remaining sections of the museum. Our tour with you was very memorable and will remain one of the highlights of our time spent in Amsterdam. Our sincere thanks, Jodie & Patrick Browne, Houston, June 1, 2013
Dr. Kalden – Thank you for introducing us to your friend and colleague. We are grateful for the opportunity and Michel proved to be an excellent referral – as we knew he would be J We so enjoyed our brief tour.
De Kunstgeschiedenislessen van Michel Didier heb ik enkele jaren met heel veel plezier gevolgd in het WOCB in Buitenveldert. Zeer ter zake kundig weet hij op interessante en boeiende wijze alle zo uit te leggen dat iedereen het kan begrijpen en het ook aantrekkelijk blijft voor cursisten die al meer van de onderwerpen afweten. Mijn kennis van de Kunsgeschiedenis is in elk geval flink gegroeid. Op zijn eigen humoristische manier weet hij zelfs het meest zware onderwerp inzichtelijk en aantrekkelijk te maken. Mede door de prachtige foto's (dia's) die hij ter illustratie rijkelijk toont, blijft de informatie lang bij! Wanneer ik meer tijd heb zal ik zeker weer mee gaan doen. Het handige is, dat je dat op elk moment kan doen, omdat de lessen per onderwerp besproken worden. Zelfs losse lessen zijn te volgen over uw eigen favoriete onderwerp, ook handig als u de mogelijkheid tot wekelijkse lessen ontbreekt.Ook actuele tentoonstellingen in musea worden behandeld, zodat je goed geinformeerd de musea betreedt. Afgewisseld door uiteenlopende onderwerpen Van Art Deco tot architectuur. Ook het meedoen aan zijn wandelingen kan ik u aanraden! Michel, veel succes met de lessen, cursisten: veel plezier! En aan iedereen anders: meld u aan!!! Gerdi Wind, Voorzitter Kunstgroep Buitenveldert, Amsterdam, 2013
Al zooo veel prachtige lessen van je mogen krijgen. Heeel veel vakkennis; geweldig. Kitty Warnawa, Noordwijk, 2013
My husband and I had the pleasure of having Michel as our own personal art history tour guide in Amsterdam for two full days (not nearly enough) and came back to the USA with a true appreciation for all that Amsterdam museums and Squares and coffee shops can offer. Whatever the question we had, it was answered and we had a great time too!!! Peg and Bob Marcus, Carlsbad, CA, October 10, 2012
Nogmaals bedankt voor de perfecte rondleiding, wij vonden het geweldig. Wij hebben altijd opmerkingen over de Amsterdamse school door her week-end kunnen maken omdat wij een nieuwe ogen over de stadt hebben gekregen. Ik hoop dat wij snel een rondleiding mogen organiseren. Carole Mestre, Morges, Zwitserland, 2 maart 2012
Alweer een jaar voorbij van genieten van jouw interessante, soms met begeleidende muziek en met humor doorspekte lezingen. Nu op naar de volgende cursussen in het nieuwe jaar! Mimi Willems, Amsterdam, december 2013
Met erg veel genoegen hebben wij de reis naar Venetië beleefd. Vooral de gids, de heer Didier, heeft ons zoveel geleerd. Door zijn fabelachtige kennis, en de manier waarop hij die kennis aan ons overbracht, is onze reis een belevenis geworden om niet te vergeten. w. en D.C. Fokkens-Oostlander, 22 september 2000
Door omstandigheden hadden wij geen tijd en zin om onze reis naar Venetië voor te bereiden. We hebben er geen spijt van gehad om via uw organisatie te reizen. Integendeel. We waren en zijn zeer enthousiast. Dat is vooral te danken aan de plezierige en deskundige begeleiding van dhr. Michel Didier. Ik meen tevens de woordvoerder te zijn van de gehele groep namens wie ik op de laatste dag het dankwoord sprak aan dhr Michel Didier. De reis was daarom zo geslaagd omdat dhr Michel Didier professionele deskundigheid en eruditie paarde aan charme zonder dat zijn deskundigheid leed onder zijn charme. Om het concreet te benoemen: hij had zijn huiswerk uitstekend gedaan. Hij verwees naar dwarsverbanden in de cultuurgeschiedenis, wist voor iedereen moeilijke begrippen als surrealisme, kubisme en dadaïsme te verhelderen en verduidelijkte de overgang van Middeleeuwen naar renaissance op een imponerende manier. Daarbij was hij voor de groep aanwezig zonder dat hij te nadrukkelijk aanwezig was. Kortom, een bescheiden, erudiete en plezierige persoonlijkheid. Wij complimenteren u als organisatie dat u in staat bent zulke begeleiders aan te trekken. drs. G.J.M. Brenkman i.a.a. de redactie van Trouw, Kortenhoef, 20 september 2000
Wir waren mit Ihnen sehr zufrieden. Gerd Bötel, Hannover, 25 Juni 2016
Wir waren mit Ihnen sehr zufrieden. Gerd Bötel, Hannover, 25 Juni 2016
We will call on him again when next in Amsterdam!
We will call on him again when next in Amsterdam!
Bedankt!
Bedankt!
Sehr eindrucksvoll!
Sehr eindrucksvoll!
Engaging and entertaining!
Engaging and entertaining!
Excellent tour!
Excellent tour!
Thanks for another great experience!
Thanks for another great experience!
I cannot recommend Michel highly enough.  We had a great day!
I cannot recommend Michel highly enough. We had a great day!
You really have made Van Gogh come alive to me!
You really have made Van Gogh come alive to me!
Michel is a fount of wisdom on Amsterdam
Michel is a fount of wisdom on Amsterdam
The Docent was excellent.
The Docent was excellent.
All the elements of a
All the elements of a "friend" in the city.
Bijzonder veel dank voor uw grandioze rondleiding.
Bijzonder veel dank voor uw grandioze rondleiding.
Het was een zeer instructieve middag.
Het was een zeer instructieve middag.
Thank you SO much for a really fabulous morning at the museums on Saturday.
Thank you SO much for a really fabulous morning at the museums on Saturday.
The depth of his knowledge and love of his city shine through the entire walk.
The depth of his knowledge and love of his city shine through the entire walk.
He is knowledgeable about the art and artists.
He is knowledgeable about the art and artists.
A wonderful in depth tour through Amsterdam!
A wonderful in depth tour through Amsterdam!
It seemed to be the perfect closing to our stay in Amsterdam.
It seemed to be the perfect closing to our stay in Amsterdam.
He was very professional, informed and interesting and we did enjoy the tour.
He was very professional, informed and interesting and we did enjoy the tour.
Michel was a terrific guide.
Michel was a terrific guide.
I would recommend anyone looking to really understand art to go for a tour with you. All the best!
I would recommend anyone looking to really understand art to go for a tour with you. All the best!
I really enjoyed seeing parts of Amsterdam with you.
I really enjoyed seeing parts of Amsterdam with you.
Ein ausgewiesener Kunsthistoriker!
Ein ausgewiesener Kunsthistoriker!
Thank you for the wonderful experience!
Thank you for the wonderful experience!
Our tour with you was very memorable and will remain one of the highlights of our time spent in Amsterdam.
Our tour with you was very memorable and will remain one of the highlights of our time spent in Amsterdam.
We enjoyed our tour
We enjoyed our tour
Mijn kennis van de Kunstgeschiedenis is flink gegroeid!
Mijn kennis van de Kunstgeschiedenis is flink gegroeid!
Heeel veel vakkennis; geweldig!
Heeel veel vakkennis; geweldig!
We had a great time, thank you!
We had a great time, thank you!
Perfecte rondleiding!
Perfecte rondleiding!
Zeer interessant, leerzaam en vol humor
Zeer interessant, leerzaam en vol humor
Een belevenis om niet te vergeten!
Een belevenis om niet te vergeten!
Professionele deskundigheid met charme!
Professionele deskundigheid met charme!